Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Wij zijn onderweg om een Herenboerderij te realiseren. Een eigen boerderij waarmee we grip willen krijgen op wat we eten en de wijze waarop dat geproduceerd wordt. Samen met jou willen we dit avontuur aangaan en ervaring opdoen rondom ‘samen duurzaam voedsel produceren’.
Op veel vragen die mogelijk bij je opkomen vind je een antwoord op de algemene site van Herenboeren Nederland. Hieronder vind je de antwoorden op specifieke vragen over Herenboeren ’t Tullse veld.
Als je wilt zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat op een herenboerderij kun je het filmpje, opgenomen op de reeds bestaande Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel, bekijken.
Wat is een Herenboerderij?
Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een groep mensen uit dezelfde omgeving hebben samen deze boerderij opgericht. Ze pachten gezamenlijk grond en hebben één of meerdere boeren in (part-time) loondienst als agrarisch bedrijfsleider. Belsuiten worden genomen in een Algemene Leden Vergadering.
Een Herenboerderij bestaat uit zo’n 200-270 huishoudens, oftewel 500 ‘monden’ (eters). Onze Herenboerderij is ca 25 hectare groot.
Met elkaar vormen ze een coöperatie, ze zijn mede-eigenaar van de boerderij en nauw betrokken bij de productie van hun voedsel, zodat ze weten waar hun eten vandaan komt. De leden van een Herenboerderij zijn op deze manier samen eigenaar, ondernemer, producent en consument. De visie van Herenboeren luidt kort gezegd: meer grip op wat je eet, de voedselketen verkorten door consument en producent dichterbij elkaar te brengen, dierenwelzijn vergroten, eten verbouwen met aandacht voor landschap en respect voor natuur.
Herenboeren
-
Herenboeren ’t Tullse veld is een groep mensen uit de omgeving van Houten die samen een eigen boerderij willen oprichten: een Herenboerderij. In februari 2024 is er grond gevonden aan de Waalseweg in Tull en ’t Waal waar wij onze boerderij gaan realiseren.
Voor aspirant leden worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd. Hier wordt alles verteld over wat het betekent om mee te doen met een Herenboerderij en kun je alle vragen stellen die in je opkomen, Als je na het bezoeken van zo’n bijeenkomst enthousiast bent geworden kun je meteen lid worden. Daarmee verzeker je je van een plek op de Herenboerderij.
Wil je weten wanneer er nieuwe informatiebijeenkomsten worden georganiseerd? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via deze link op kijk hier voor de eerstvolgende bijeenkomst.
Hoe werkt het?
-
Er komen één of twee vaste ophaalmomenten op de boerderij zelf. We gaan onderzoeken of we ook in Hoograven of Lunetten en in Houten-Noord een uitdeelpunt kunnen opzetten voor de leden voor wie het lastig is om de boerderij fysiek te bezoeken.